marți, februarie 17, 2009

Din nou despre imobiliare

Majoritatea celor ce isi dau cu parerea in imobiliare fac niste aprecieri pur teoretice la cat ar trebui sa fie pretul pe mp, dar se omite faptul ca in primul rand pretul e stabilit de cerere!!! Daca exista cerere pentru apartamente de 5000EUR/mp atunci acesta va fi pretul, indiferent daca se construieste cu 500 EUR/mp. E simplu.

La polul opus, daca nu e cerere (ceea ce se intampla acum) preturile scad. Pana cand? Pana cei care stau cu banii in asteptare considera ca e un pret bun si intra la cumparare. Momentul acesta depinde de mai multi factori care nu tin neaparat de piata din Romania:
-daca sistemul bancar va porni creditarea sau nu
-daca guvernul actual va face ceva sa scoata economia din rahat,
-daca situati asta alarmista de pe piata va inceta,
-daca nu vor fi 50000 de someri in urmatoarea luna,
-daca marile fonduri de investitii se vor intoarce pe piata din Romania

Orice alte speculatii cum ca nu e corect ca profitul unui dezvoltator sa fie de 100% sunt puerile. Atat timp cat piata e dispusa sa plateasca acele preturi inseamna ca e corect pretul si e corect ca acel dezvoltator sa aiba profit 100%. Imaginati-va ca voi aveti ceva de vanzare, pretul pe piata e de 100000 EUR, cam ce manager sanatos ar vinde cu 50000 EUR?????? Logica asta e valabila si pentru producatorii de materiale de constructii mentionati mai sus.

Niciun comentariu: